onsdag 5 mars 2014
Bild, konstteori, skapa en egen konstsyn Bildanalys Veckoreflektion v. 10
3/3
Bild och konstteori
Vi fick chansen att i detta teoretiska ämne jobba "praktiskt" i grupp med att konstruera, definiera en ny syn på konst eller uppfattning om, ett förhållningssätt till världen. Det gjorde vi genom att studera en konstnär och en konstriktning och ta hänsyn till tiden, och ur dessa gå vidare och utveckla en ny.
En viktig poäng med detta?:
Det vi konstruerar, definierar påverkar vårt sätt att se oss själva och omvärlden, vårt sätt att förstå vad det är som händer med oss och världen, företeelser, händelser och också hur vi faktiskt handlar och kommenterar vårt liv.
Vår uppfattning och gärning kommer i sin tur att påverka hur människor i framtiden kommer att förstå sig själva och sin omvärld och påverka hur de definierar, kommenterar och agerar i sina liv osv....
Det var spännande att tillsammans få chansen att skriva nutidshistoria och gör man det med övertygelse blir det en av morgondagens sanningar.
4/3
Som ytterligare ett steg i att bli medveten om begreppet "Visual literacy", öka vår kompetens inom den, få begrepp och perspektiv att utveckla och kommunicera den gjorde vi bl. a. följande:
Tillsammans med Rebecca gjorde vi i smågrupper bildanalys på reklambilder med begrepp och perspektiv från
"Det kreativa ögat ", (kap. 1, 3, 4), som stöd.
(Kap. 3 var ganska krävande med sina teoretiska begrepp men Rebecca hade grym koll och kunde förmedla den.)
Intressant att se hur olika man kunde uppfatta samma bild beroende på bakgrund och upplevelser, olika uppväxtmiljöer, utbildningsbakgrund, generationsskillnader och erfarenheter som man/kvinna/människa eller yrkesmänniska.
Jag blev medveten om att jag var lite väl snabb att tolka,(konnotativ nivå), bild innan jag på en denotativ nivå faktiskt registrerar vad som på en neutral "bokstavlig" nivå finns framför mina ögon.
På den konnotativa nivån där man från det föreställande läser in och associerar till olika tecken eller betydelser var det spännande att se hur våra upplevelser, erfarenheter och ställningstaganden färgade vad vi såg.
Vi fick t. ex. en till synes oskyldig reklambild för Apotekarnas Julmust.
Reklamdesignen spelade på vår uppfattning om den svenska julen med ekon från
våra gamla sägner och dess traditionella illustrationer, kristna tradition med Jesusbarnet i stallets krubba, Disneys "tomtarnas julverkstad".
En massa tomtar som producerade julmust i ett bryggeri.
Här kom ett minne från när Coca-Cola tvingade bryggerier i Västsverige att välja mellan att ta ur julmusten ur sin produktion för att behålla Coca-Cola licensen upp och färgade min tolkning och mina associationer starkt.
Tomtarnas blå kläder istället för de amerikanskt tomteröda blev till ett viktigt nästan politiskt "statement" för mig. Jag såg liksom "rött", (fast blått). De multinationella företagens fulaste ansikte fanns i mitt minne och nu kanske 25 år efteråt färgade min tolkning av en nyskapad julmustreklam.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar